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Permalink: http://hdl.handle.net/1866/20560

Consumption of ultra-processed food and its association with obesity in Canada

Thesis or Dissertation
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Nardocci_Fusco_Milena_2017_memoire.pdf (958.3Kb)
2017-09 (degree granted: 2018-03-26)
Author(s)
Nardocci Fusco, Milena
Advisor(s)
Leclerc, Bernard-Simon
Moubarac, Jean-Claude
Level
Master's
Discipline
Santé publique
Keywords
  • aliments ultra-transformés
  • transformation alimentaire
  • obésité
  • qualité de l’alimentation
  • ultra-processed food
  • food processing
  • obesity
  • diet quality
  • Health Sciences - Public Health / Sciences de la santé - Santé publique (UMI : 0573)
Abstract(s)
Introduction: La prévalence de l'obésité a augmenté à l'échelle mondiale. Parallèlement, les régimes alimentaires traditionnels basés sur des préparations culinaires faites maison à partir de produits frais sont remplacés par des aliments transformés et prêts à manger. Objectifs: Cette étude vise à évaluer l'association entre la consommation d'aliments ultra-transformés et l'obésité au Canada. L’objectif secondaire consiste à étudier les déterminants associés à la consommation de ces aliments. Méthode: Étude transversale comprenant les adultes âgés de 18 ans ou plus qui ont participé à l'Enquête sur la santé dans les collectivités canadiennes, 2004, cycle 2.2. L'obésité est déterminée en utilisant l'indice de masse corporelle. La consommation d’aliments ultra-transformés est estimé en utilisant l'apport énergétique relatif provenant des aliments ultra-transformés du rappel alimentaire de 24 heures. La régression linéaire multivariée a été réalisée pour étudier les déterminants associés à la consommation d’aliments ultra-transformé, et la régression logistique multivariée a été réalisée pour évaluer l'association entre la consommation de ces aliments et l'obésité. Résultats: Les aliments ultra-transformés sont largement consommés au Canada. La consommation de ces aliments est plus élevée chez les hommes, les jeunes adultes, les personnes avec moins d'années d'études, les fumeurs, les personnes physiquement inactives, et celles nées au Canada. La consommation d’aliments ultra-transformés est associée à l'obésité. Une augmentation de dix points de pourcentage de l'apport énergétique relatif des aliments ultra-transformés augmente le risque d'obésité de 6%, après ajustement pour les facteurs de confusion potentiels (RC= 1,06; IC 95%= 1,02-1,10). Conclusion: Les Canadiens pourraient bénéficier d’une réduction de la consommation d'aliments ultra-transformés.
 
Background: The prevalence of obesity has increased worldwide. Meanwhile, traditional dietary patterns based on homemade culinary preparations from fresh foods are being replaced by processed and ready-to-consume foods. Objectives: This study aims to assess the association between consumption of ultra-processed foods and obesity in the Canadian population. A secondary objective consists in investigating potential determinants associated with ultra-processed food consumption. Methods: Cross-sectional study including adults aged 18 years or more from the 2004 Canadian Community Health Survey, cycle 2.2. Obesity is determined using body mass index. Ultra-processed food intake is estimated using daily relative energy intake of ultra-processed food (% of total energy intake) from 24-hour food recall. Multivariate linear regression is performed to investigate potential determinants of ultra-processed food consumption, and multivariate logistic regression is performed to verify the association between ultra-processed food consumption and obesity. Results: Ultra-processed foods are largely consumed in Canada, almost half (44.7%) of Canadians daily calories comes from these foods. Consumption of ultra-processed foods is higher amongst men, younger adults, with fewer years of formal education, smokers, physically inactive, and Canadian-born individuals. Ultra-processed food consumption is positively associated with obesity. A ten-percentage point increase in the relative energy intake of ultra-processed foods increases the odds of having obesity by 6%, after adjustment for potential confounding factors (OR = 1.06, 95% CI = 1.02-1.10). Conclusion: Canadians willing to improve their health and diet would benefit in reducing consumption of ultra-processed foods and increasing consumption of freshly prepared dishes made from unprocessed and minimally processed foods.
Collections
  • Thèses et mémoires électroniques de l’Université de Montréal [16808]
  • École de santé publique – Thèses et mémoires [548]

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