Experiences of participants in the field of food insecurity through the lens of Bourdieu's cultural capital : practical and theoretical explorations
Thesis or Dissertation
2014-02 (degree granted: 2015-02-24)
Author(s)
Level
Master'sDiscipline
Santé communautaireKeywords
- Food security
- Social theory
- Cultural capital
- Pierre Bourdieu
- Food insecurity
- Sécurité alimentaire
- Insécurité alimentaire
- Capital culturel
- Théorie sociale
- Inégalités de santé
- Déterminants de santé
- Recherche qualitative
- Health Sciences - Human Development / Sciences de la santé - Développement humain (UMI : 0758)
Abstract(s)
Ce mémoire utilise des données qualitatives provenant d’entretiens semi-structurés pour examiner les ressources qu’utilisent les individus qui font face à l’insécurité alimentaire sous l’angle du capital culturel de Pierre Bourdieu. Les participants étaient choisis parmi les usagers des organismes alternatifs qui œuvrent en sécurité alimentaire à Montréal. Tous étaient en situation d’insécurité alimentaire. Des analyses inductives et déductives étaient exécutées. Seize indicateurs de la forme du capital culturel incorporée, et trois indicateurs de chacune des formes institutionnalisées et objectivées ont été trouvés à être reliés aux stratégies qu’utilisaient les répondants pour améliorer leur situation alimentaire. Cette recherche nous indique que le capital culturel individuel joue un rôle dans les stratégies utilisées, incluant la participation dans les organismes communautaires. De plus, un manque de capital approprié peut servir comme barrière à la participation dans certaines stratégies ce qui pourra avancer des réflexions sur la justesse et l’efficacité des stratégies actuelles. Using qualitative semi-structured interview data, this thesis examines the resources used by food insecure Montrealers through the lens of Pierre Bourdieu’s concept of cultural capital. Respondents were chosen among users of alternative community food security organizations and all were food insecure. Inductive and deductive analyses were performed. Sixteen indicators of embodied cultural capital and three indicators of each of institutionalized and objectified cultural capital were found to be related to the strategies respondents used to try to improve their situation of food insecurity. This research demonstrates that cultural capital plays a role in the strategies employed by food insecure Montrealers, including the participation in community-based organizations. In addition, a lack of appropriate capital can serve as a barrier to participation in certain strategies. Further examination of these barriers could help to deepen understanding of the appropriateness and effectiveness of the current community strategies to face food insecurity.
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